Szeretetkoszoruk

Új termékek

Új termékek
Őszi napéjegyenlőség

Őszi napéjegyenlőség

Őszi napéjegyenlőség. Csillagászati ősz 2020

Az ősz a mérsékelt öv egyik évszaka. Trópusi, illetve száraz és hideg égövi tájakon nem létezik. Fő jellemzője a nappali/napfényes órák rövidülése, az egyre korábbi napnyugta és a lombhullató fák lombjának zöldről sárgává-pirossá színeződése majd lehullása. Meteorológiai szempontól, a naptárt követve szeptember 1-én kezdődik az ősz, csillagászati szempontból azonban később, az őszi nap-éj egyenlőség idejétől beszélhetünk őszről.

2020-ban szeptember 22-én 13:31 UTC-kor, azaz magyar időszámítás szerint 15:31-kor köszönt be a Csillagászati Ősz.

Ez az időpont egyben az őszi napéjegyenlőség napja. Azaz a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. Csalóka lehet viszont, hogy a “világos”, azaz nappali órák hossza ezen a napon valójában 12 óra 11 perc, míg az éjszaka 11 óra 49 perc. Ez a légkör fénytörő hatásának köszönhető. A légkör hatására a Nap fényét már 5-6 perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt maga a Nap a horizont fölé emelkedne, és ugyanígy miután eltűnik a horizont mögött, a fénytörésnek köszönhetően még világos van kb. 5-6 percig. E napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal.

Az őszi napéjegyenlőség régen ünnep volt, ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért. A Nap éppen 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon.

A meteorológiai ősz Európában már szeptember elején beköszönt. A régi kelták és a kínaiak viszont már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét.

A déli féltekén ugyanekkor tavaszi napéjegyenlőség van, tehát a csillagászati tavasz kezdődik el.

Mától csillagászati ősz, tovább rövidülnek a nappalok.

Elérkezett a nap, amire a nyár szerelmesei aligha vártak: a napéjegyenlőségnek köszönhetően ma hivatalosan is átlépünk a csillagászati őszbe.

A nap-éj egyenlőség olyan csillagászati esemény, amelyben a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján. Ez évente kétszer fordul elő: március 21. és szeptember 23. körül. 2020-ban ma, szeptember 22-én magyar idő szerint 15 óra 31 perckor köszönt be a csillagászati ősz.

Ma a napkelte Magyarország keleti határainál 6 óra 21 perckor, Budapesten 6 óra 31 perckor, a nyugati országrészben 6 óra 41 perckor volt. A napnyugtát a keleti országrészben 18 óra 30 perckor, Budapesten 18 óra 41 perckor, nyugati határaink közelében pedig 18 óra 50 perckor figyelhetjük meg.

Érdekesség, hogy e napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal.

Az időjárás azonban egyelőre legfeljebb hűvös reggelekkel emlékeztet minket a szeptember végére. Napközben még közel 30 fokig emelkedik a hőmérséklet.

A tavaszi napéjegyenlőség napján - Fokozottan légy óvatos!

Leave a Reply